Page 28 - DAS_Rehberi
P. 28
Bölüm
Merkezi Sterilizasyon 2
Ünitesi Alanlar
7
Merkezi Sterilizasyon Ünitesi Mimari Yapısı
Sterilizasyon süreçlerinin tek bir merkezden yapılarak, sürekli bir şekilde ve dü-
zenli olarak izlenmesi, çalışma güvenliği ve hastanede verilen sağlık hizmetleri ka-
litesi açısından gereklidir. MSÜ’ler, hastanelerin farklı birimlerinden teslim edilen
tıbbi cihazların, yeniden kullanıma hazırlanması ve tekrar kullanıcıya teslim edilme-
si için kesintisiz hizmet üreten entegre merkezlerdir. Bu merkezlerin işlem döngüsü;
tıbbi cihazların yıkama ve dezenfeksiyonunu, yıkama sonrası bakım ve kontrolleri,
sterilizasyon öncesi paketlemeyi, sterilizasyonu, sterilizasyon sonrası depolamayı ve
sterilize edilen malzemenin dağıtımını içerir.
Bu bölümde MSÜ’de bulunması gereken mimari gereksinimler özetlenmiştir.
Merkezi Sterilizasyon Ünitesi Yeri, Alanları ve Teknik
Özellikler
MSÜ ünitelerinin tasarımı ulusal ve uluslararası rehberler ve standartlara göre
olmalı ve standartlara uygun şekilde yapılandırılmalıdır. Tasarımdan önce kalite, ve-
rimlilik ve ergonomi odaklı analizler yapılmalıdır. Tasarım ekibinde hastane mima-
risi konusunda deneyimli mimar, mühendis gibi teknik elemanların yanı sıra hasta-
ne yöneticileri, MSÜ sorumluları, enfeksiyon kontrol komitesi, bilimsel ve teknolojik
gelişmeleri izleyip, öneri sunabilecek sağlık profesyonelleri bulunmalıdır.
Duvar, döşeme ve tavanın yüzey yapısı için enfeksiyon kaynağı oluşturmayacak,
kolay temizlenebilir malzeme seçilmelidir. Aydınlatma yeterli olmalıdır. Su, hava-
landırma sistemleri, kesintisiz güç kaynakları ile birlikte cihazların konumlanma
durumuna göre teknik alt yapı planlanmalıdır. Ortamın termal konforu ve gürültü
maruziyeti tasarımda göz önünde bulundurulmalıdır.
MSÜ yapılanmasında, tüm dünyada kabul görmüş olan üç alan ve iki bariyer
çözümünün kullanılması önerilmektedir. Kullanılacak olan bu iki bariyer, kirli, te-
miz ve steril alanlar arasında fiziksel bir ayrım oluşturacak şekilde yerleştirilmelidir.
Bariyerlerden ilki, yıkayıcı dezenfektörler, ikinci ise sterilizatörlerdir. Yıkayıcı dezen-
fektörlerin temiz alandan boşaltılması, ürünlerin personel tarafından kirletilmesini