Page 248 - DAS_Rehberi
P. 248
Bölüm
32
Anne Sütü ve Mama Hazırlığında Sanitasyon Uygulamaları 227
Tablo 32.1 Anne sütü saklama koşulları
Saklama Alanı Saklama Sıcaklığı Saklama Süresi
Oda sıcaklığı 16-29°C 4 saat
Buzdolabı 4-8°C 4 gün
Derin dondurucu <-4°C 6 ay
Emzirme Tıbbi Akademisi Protokol Komitesine (The Academy of Breastfeeding
Medicine Protocol Committee) göre bu süreler daha uzun olabilir ama ülkemizde
T.C. Sağlık Bakanlığı’nın önerisi olan ve yukarıda yer alan 4-4-6 kuralı kullanılmak-
tadır.
Anne sütünün derin dondurucudan çıkarılması durumunda;
• Oda ısısında bırakılmaz.
• Buzdolabının içinde çözdürülür.
• Çözüldükten sonra 24 saat içinde kullanılmalıdır.
• Tekrar dondurulmaz.
Tekrar kullanıma hazırlanacak sütün hazırlama işlemi de talimatlara uygun ya-
pılmalıdır.
Kullanma
• Süt sağıldıktan veya mama hazırlandıktan sonra 4 saat içinde kullanılmalıdır.
• Süt sağıldıktan sonra sütün konulduğu biberon etiketlenmelidir.
• Mama hazırlandığında; mamanın içeriği, bebek adı-soyadı, hazırlayan kişi, tarih
ve saat biberon üzerine yazılmalıdır.
• Mamaların hazırlanması sırasında kullanılacak su oldukça önemlidir. Suyun
içinde mikroorganizma olmaması, suyun yumuşak olması ve ısıtma aşamasında
kirlenmesinin engellenmesi gerekir.
• Bu nedenle su, hem yumuşatmak hem de bakterilerden arındırmak amacıyla
filtre edilerek kullanılır. Filtrasyonun yetersiz olduğu durumlarda formül hazırla-
mak için kullanılan su 10 dakika kaynatılmalı ve daha sonra 60°C’ye kadar soğu-
tulmalıdır.
Erişkin Ünitelerinde Enteral Beslenme Ve Mama
Kullanımı
Hastane ve yoğun bakım ünitelerinde yatan hastalarda enteral beslenme desteği,
özellikle enfeksiyon gelişimi üzerine azaltıcı etkisi olması açısından tercih edilen bir
yöntem olmuştur. Sadece nazogastrik ile değil, direkt gastrostomi vasıtasıyla da bes-
lenme söz konusu olabilmektedir.
Bu besinler, medikal ürünler olması nedeniyle ilaç gibi hazırlanmalı, hijyenik ku-
rallar ve uygulamalar aynı olmalıdır.