Page 246 - DAS_Rehberi
P. 246

Anne Sütü ve


            Mama Hazırlığında                                               Bölüm

            Sanitasyon                                                      32


            Uygulamaları

                                                                                    225




               Anne sütü yenidoğan döneminde, en önemli besin ve su kaynağıdır. Yenidoğanın
            bağışıklık sistemine önemli bir katkı sunar ve bağırsak florası üzerine etki eder. Sütte
            yer alan mikroorganizmaların çoğu annenin meme başı veya anne cilt florasında yer
            alan bakterilerdir. Süt, besleyici özelliği ve bir vücut sekresyonu olması nedeniyle
            kolay kontamine olabilir ve potansiyel olarak patojen bakterileri içerme özelliğine
            sahiptir.
               Bunların içinde MRSA, β-hemolitik streptokoklar, Pseudomonas türleri, Klebsiella
            türleri, Proteus türleri ve enterobakteriler vardır. Bebekte nekrotizan enterokolitin
            yanı sıra sepsis, pnömoni ve diğer sistemik enfeksiyonlara da neden olabilirler.
               Bu enfeksiyonların engellenebilmesi için sütün sağılması, saklanması ve yeniden
            kullanımı aşamalarında standardize edilmiş prosedür ve koşulların oluşturulması
            gerekir. Anne sütünün saklanmasında süre, sıcaklık ve etiketleme işlemi optimize
            edilmelidir.

            Süt Sağımı, Mama Hazırlanması ve Beslenmede
            Kullanılacak Malzemeler

            •  Bu işlemleri uygulayacak kişilerin eğitim almış olması, yeterli bilgiye sahip olma-
               sı ve kurumlarda bu uygulamaların takip edilmesi önemlidir.
            •  İstenmeyen bir olay gelişmeden önce olası hataların fark edilerek düzeltilebilme-
               si için bir denetleme mekanizması kurulmuş olması gerekir.
            •  Mama mutfağı ve süt sağma alanı planlanırken birbirinden ayrı yapılandırılmalı-
               dır.
            •  Temiz ve kirli alanlar ayrılmalı, hazırlık aşamasının yapıldığı ortam, temiz alan
               olarak değerlendirilmelidir.
            •  Biberon temizliği ve dezenfeksiyonu yapılan alan kirli alandır ve bu alanda mama
               hazırlığı yapılmamalıdır.
            •  Sadece mama ve anne sütü saklamak amacıyla ayrı bir buzdolabı ve derin don-
               durucu kullanılmalıdır.
            •  Mamaların saklandığı dolaplar, kuru gıda saklamaya uygun olmalıdır ve dolapla-
               ra haşere kontrolü yapılmalıdır.
            •  Uyulması gereken kurallar yazılı olmalı, gıda ve el hijyeni ile ilgili enfeksiyon
               kontrol önlemleri prosedür ve talimatlara açıkça dahil edilmelidir.
   241   242   243   244   245   246   247   248   249   250   251