Page 246 - DAS_Rehberi
P. 246
Anne Sütü ve
Mama Hazırlığında Bölüm
Sanitasyon 32
Uygulamaları
225
Anne sütü yenidoğan döneminde, en önemli besin ve su kaynağıdır. Yenidoğanın
bağışıklık sistemine önemli bir katkı sunar ve bağırsak florası üzerine etki eder. Sütte
yer alan mikroorganizmaların çoğu annenin meme başı veya anne cilt florasında yer
alan bakterilerdir. Süt, besleyici özelliği ve bir vücut sekresyonu olması nedeniyle
kolay kontamine olabilir ve potansiyel olarak patojen bakterileri içerme özelliğine
sahiptir.
Bunların içinde MRSA, β-hemolitik streptokoklar, Pseudomonas türleri, Klebsiella
türleri, Proteus türleri ve enterobakteriler vardır. Bebekte nekrotizan enterokolitin
yanı sıra sepsis, pnömoni ve diğer sistemik enfeksiyonlara da neden olabilirler.
Bu enfeksiyonların engellenebilmesi için sütün sağılması, saklanması ve yeniden
kullanımı aşamalarında standardize edilmiş prosedür ve koşulların oluşturulması
gerekir. Anne sütünün saklanmasında süre, sıcaklık ve etiketleme işlemi optimize
edilmelidir.
Süt Sağımı, Mama Hazırlanması ve Beslenmede
Kullanılacak Malzemeler
• Bu işlemleri uygulayacak kişilerin eğitim almış olması, yeterli bilgiye sahip olma-
sı ve kurumlarda bu uygulamaların takip edilmesi önemlidir.
• İstenmeyen bir olay gelişmeden önce olası hataların fark edilerek düzeltilebilme-
si için bir denetleme mekanizması kurulmuş olması gerekir.
• Mama mutfağı ve süt sağma alanı planlanırken birbirinden ayrı yapılandırılmalı-
dır.
• Temiz ve kirli alanlar ayrılmalı, hazırlık aşamasının yapıldığı ortam, temiz alan
olarak değerlendirilmelidir.
• Biberon temizliği ve dezenfeksiyonu yapılan alan kirli alandır ve bu alanda mama
hazırlığı yapılmamalıdır.
• Sadece mama ve anne sütü saklamak amacıyla ayrı bir buzdolabı ve derin don-
durucu kullanılmalıdır.
• Mamaların saklandığı dolaplar, kuru gıda saklamaya uygun olmalıdır ve dolapla-
ra haşere kontrolü yapılmalıdır.
• Uyulması gereken kurallar yazılı olmalı, gıda ve el hijyeni ile ilgili enfeksiyon
kontrol önlemleri prosedür ve talimatlara açıkça dahil edilmelidir.