Page 172 - DAS_Rehberi
P. 172

Bölüm
                                                                            21


            Antiseptikler

                                                                                    151




               Canlı doku üzerindeki (özellikle patojen) mikroorganizmaların öldürülmesi veya
            üremelerinin engellenmesidir. Kullanılan yönteme ve antiseptiğe göre doku içinde
            de bir miktar etkinlik sağlanır. Günümüzde en sık kullanılan antiseptikler; alkoller,
            klorheksidin, hekzaklorofen, iyot, iyodoforlar, dörtlü amonyum bileşikleri, hipok-
            loröz asit, triklosan ve oktenidin dihidroklorürdür. İyi bir antiseptik, mikroorganiz-
            maları etkili bir şekilde öldüren veya büyümelerini engelleyen maddelerdir.

            Etkin Bir Antiseptikte Bulunması Gereken Temel
            Özellikler

            •  Geniş spektrumlu etkiye sahip olmalıdır.
            •  Kısa sürede etkisini göstermelidir.
            •  Raf ömrü boyunca etkinliğini koruyabilmelidir.
            •  Kullanıma hazır olmalıdır.
            •  Cilt veya mukozada tahrişe veya hasara neden olmamalıdır.
            •  Alerjik yapıda olmamalı, dermatolojik testlerle etkinliği kanıtlanmalıdır.
            •  Toksik, karsinojen ya da mutajen olmamalıdır.
            •  Cilt yüzeyinde uzun süre kalıcı etkiye sahip olmalıdır.
            •  Rahatsız edici kokuya sahip olmamalıdır.
            •  Cilde yapışkanlık hissi vermemelidir, gerektiğinde kolayca yıkanabilir olmalıdır.
            •  Maliyeti uygun olmalıdır.

            Alkoller
               Sağlık hizmetlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Cilt üzerindeki mikroorga-
            nizma sayısını en hızlı azaltan antiseptiktir. Hızlı aktivite gösterir, ancak kalıcı etkisi
            yoktur. Cilt antisepsisi için 30 saniye beklenmelidir.
               Antimikrobiyal etkisini protein denatürasyonu ve lipit tabakayı parçalayarak gös-
            terir. Protein denatürasyonu için su gereklidir. Bu nedenle yüksek konsantrasyon-
            larda (Örn: %96) antimikrobiyal etkinlik azalır. Etkinlik kullanılan konsantrasyona,
            kombinasyona, süreye, ortamdaki protein miktarına, ısıya ve kirliliğe bağlı olarak
            değişir. Antiseptik olarak etanol, izopropanol ve n-propanolden biri veya kombinas-
   167   168   169   170   171   172   173   174   175   176   177