Page 161 - DAS-Rehber-2019-edit.indd
P. 161

Süt sağımı, mama hazırlanması ve beslenmede kullanılacak malzemeler:
           İşlemi yapacak kişinin konu ile ilgili yeterli bilgiye sahip olması ve uygulamaların takip
           edilmesi, kötü sonuçlar gelişmeden yapılan hataların fark edilerek düzeltilebilmesi için
           bir denetleme mekanizması kurulmuş olması gerekir.
           Mama mutfağı ve süt sağma alanı planlanırken birbirinden ayrı yapılandırılmalıdır.
           Temiz ve kirli alanlar ayrılmalı, hazırlık aşamasının yapıldığı ortam temiz alan olarak
           değerlendirilmelidir. Biberon temizliği ve dezenfeksiyonu yapılan alan kirli alandır,
           burada mama hazırlığı yapılmamalıdır. Bu alanda hem kontaminasyon olur hem de
           bebeğin besinler vasıtasıyla toksik ajanlara maruz kalması söz konusu olabilir.
           Buzdolabı ve derin dondurucular sadece mama ve anne sütü saklamak amacıyla
           kullanılmalıdır. Mamaların saklandığı dolaplar kuru gıda saklamaya uygun olmalıdır.
           Yiyecek bulunması nedeniyle haşere kontrolü de yapılmalıdır.

           Bu bölümde uyulması gereken kurallar yazılı olmalı, el hijyeni ve gıda hijyeni ile
           ilgili enfeksiyon kontrol önlemleri prosedür ve talimatlara açıkça dahil edilmelidir. El
           hijyeni en önemli enfeksiyon kontrol yöntemidir ki tüm yoğun bakımlarda ve hastane
           genelinde herkesin kesintisiz ve tam uyumunun sağlanması gerekir.
           Mama mutfağının hasta yakınları tarafından kullanımı kısıtlanmalıdır. Süt sağma işlemi
           öncesinde ve mama mutfağının kullanılması durumunda annelere kurallar açısından
           eğitim verilmesi gerekir.

           Beslenmede kullanılacak malzemeler yarı-kritik değildir. Ancak anne sütü veya formüller,
           besleyici özelliği nedeniyle mikroorganizmaların üremesini  kolaylaştırır ve bunların,
           kolay kontamine olduğu için steril edilmesi önerilir. Bu nedenle tekrar kullanılacak
           ekipman ve malzemenin (biberon, emzik, mama hazırlama kapları, süt sağma cihazları
           ve hazneleri) temizlik, dekontaminasyon ve sterilizasyonu gerekir.
           Malzemeler; biberon, emzik, mama hazırlama kapları, süt sağma cihazları ve hazneleri.
           Yıkama işlemi için standart otomatik yıkayıcı dezenfektörler tercih edilmelidir. Biberon
           ve emzik yerleştirme rafları kullanım kolaylığı sağlar. Bu tür cihazlarla yaklaşık 90° C ısıda
           ve orta düzey dezenfektanlarla dezenfeksiyon, arkasından da yine ısı ile kurutma işlemi
           yapılır. Ticari  makinalar  yerine  ev tipi bulaşık  makinaları kullanılırsa dezenfeksiyon
           işleminin  etkinliği ve  takibi  açısından  sıkıntılar  yaşanabilir.  Makinanın  olmadığı
           durumlarda elle yapılan dezenfeksiyonda da benzer koşulların sağlanması ve gerekli
           kontrollerin yapılması gerekir.
           Steril edilen biberonlar ve biberon emzikleri kuru ortamda saklanmalı; ortam,
           kontaminasyonu engelleyecek şekilde dizayn edilmelidir.
           Özellikle plastik biberonlar ve emzikler yapıları gereği kolay çizilir ve yüzeyleri
           mikroskobik olarak düzensizleşir. Bu da biyofilm oluşumunu kolaylaştırır. Stafilokoklar,
           Pseudomonas’lar, Serratia, Enterobacter spp gibi mikroorganizmalar kolaylıkla yerleşip
           salgınlara neden olabilirler. Biyofilm içinde uzun süre kalabilir ve dezenfeksiyon
           işlemine  dirençlidir.  Saklama ortamında nemin  yüksek olması  veya  ıslak saklanan
           malzemeler biyofilm oluşumunu arttırır. Bu nedenle kullanılan malzemeler kaliteli



                                                        Sterilizasyon Dezenfeksiyon Rehberi, 2019
           160
   156   157   158   159   160   161   162   163   164   165   166