Page 160 - DAS-Rehber-2019-edit.indd
P. 160
Bu enfeksiyonların engellenebilmesi için sütün sağılması, saklanması ve yeniden
kullanımı aşamalarında standardize edilmiş prosedür ve koşulların oluşturulması
gerekir. Anne sütünün saklanmasında süre, sıcaklık ve etiketleme işlemi optimize
edilmelidir.
Kullanma: Süt sağıldıktan sonra veya mama hazırlandıktan sonra 15 dakika içinde
kullanılmalıdır. Daha uzun süre dış ortamda bekletilmemesi gerekir. Süt sağıldıktan
sonra etiketlenmeli, mama hazırlandığında içeriği, beslenecek bebek, hazırlayan, tarih
ve saat üzerine yazılmalıdır.
Süt/mama saklama koşulları:
• Buzdolabı ve derin dondurucu tercih edilebilir
• Oda ısısında en çok 3 saat
• Buzdolabında 3 gün
• Derin dondurucuda 3 ay (çözmeden) saklanabilir
The Academy of Breastfeeding Medicine Protocol Committe’ye göre bu süreler daha
uzun olabilir ama ülkemizde TC Sağlık Bakanlığının önerisi olan ve yukarıda yer alan
3-3-3 kuralı kullanılmaktadır.
• Derin dondurucudan çıkarma durumunda;
• Oda ısısında bırakılmaz.
• Buzdolabının içinde çözdürülür (12 °C ve altında),
• Çözüldükten sonra 24 saat içinde kullanılmalıdır,
• Tekrar dondurulmaz.
Tekrar kullanıma hazırlanacak sütün hazırlama işlemi de talimatlara uygun yapılmalıdır.
Anne sütünün tekrardan hazırlanması sırasında yapılacak işlemlerle bir tarafta sütün
yapısı ve besin değerini kaybetmemesi sağlanırken diğer taraftan da enfeksiyon için bir
kaynak olmaması için gerekli önlemler alınmalıdır. Özellikle çok ısıtma sütün özelliğini
kaybetmesine neden olurken, tam karıştırmadan ve kontrol etmeden bebeğe verilmesi
(özellikle mikrodalga ile ısıtılmışsa) bebeğin ağzında yanmalara neden olabilir.
Anne sütünün pastörizasyonu (Holder yöntemi; 30 dakika 62.5°C, yüksek ısıda kısa
süreli pastörizasyon; 5-15 saniye 72°C) enfeksiyon etkenlerinin öldürülmesi açısından
etkin bir yöntemdir, S.aureus, E.coli’nin %100 ölmesini sağlar. Ama bu işlem de sütteki
immünglobulinler, probiyotik bakteriler ve lenfositlerin önemli ölçüde kaybına neden
olur, esansiyel yağ asitleri etkilenmez.
Mamaların hazırlanması sırasında kullanılacak su oldukça önemlidir. Suyun içinde
mikroorganizma olmaması, suyun yumuşak olması ve ısıtma aşamasında kirlenmesinin
engellenmesi gerekir. Bu nedenle su, hem yumuşatmak hem de bakterilerden
arındırmak amacıyla filtre edilerek kullanılır. Filtrasyonun yetersiz olduğu durumlarda
formül hazırlamak için kullanılan su 10 dakika kaynatılmalı ve daha sonra 60 °C’ye kadar
soğutulmalıdır.
Sterilizasyon Dezenfeksiyon Rehberi, 2019
159