Page 160 - DAS-Rehber-2019-edit.indd
P. 160

Bu enfeksiyonların engellenebilmesi için sütün sağılması, saklanması ve yeniden
           kullanımı aşamalarında standardize edilmiş prosedür ve koşulların oluşturulması
           gerekir. Anne sütünün saklanmasında süre, sıcaklık ve etiketleme işlemi optimize
           edilmelidir.

           Kullanma: Süt sağıldıktan sonra veya mama hazırlandıktan sonra 15 dakika içinde
           kullanılmalıdır. Daha uzun süre dış ortamda bekletilmemesi gerekir. Süt sağıldıktan
           sonra etiketlenmeli, mama hazırlandığında içeriği, beslenecek bebek, hazırlayan, tarih
           ve saat üzerine yazılmalıdır.
           Süt/mama saklama koşulları:
           • Buzdolabı ve derin dondurucu tercih edilebilir

               • Oda ısısında en çok 3 saat
               • Buzdolabında 3 gün
               • Derin dondurucuda 3 ay (çözmeden) saklanabilir
           The Academy of Breastfeeding Medicine Protocol Committe’ye göre bu süreler daha
           uzun olabilir ama ülkemizde TC Sağlık Bakanlığının önerisi olan ve yukarıda yer alan
           3-3-3 kuralı kullanılmaktadır.
           • Derin dondurucudan çıkarma durumunda;
               • Oda ısısında bırakılmaz.
               • Buzdolabının içinde çözdürülür (12 °C ve altında),

               • Çözüldükten sonra 24 saat içinde kullanılmalıdır,
               • Tekrar dondurulmaz.
           Tekrar kullanıma hazırlanacak sütün hazırlama işlemi de talimatlara uygun yapılmalıdır.
           Anne sütünün tekrardan hazırlanması sırasında yapılacak işlemlerle bir tarafta sütün
           yapısı ve besin değerini kaybetmemesi sağlanırken diğer taraftan da enfeksiyon için bir
           kaynak olmaması için gerekli önlemler alınmalıdır. Özellikle çok ısıtma sütün özelliğini
           kaybetmesine neden olurken, tam karıştırmadan ve kontrol etmeden bebeğe verilmesi
           (özellikle mikrodalga ile ısıtılmışsa) bebeğin ağzında yanmalara neden olabilir.

           Anne  sütünün pastörizasyonu  (Holder  yöntemi;  30  dakika  62.5°C,  yüksek  ısıda  kısa
           süreli pastörizasyon; 5-15 saniye 72°C) enfeksiyon etkenlerinin öldürülmesi açısından
           etkin bir yöntemdir, S.aureus,  E.coli’nin %100 ölmesini sağlar. Ama bu işlem de sütteki
           immünglobulinler, probiyotik bakteriler ve lenfositlerin önemli ölçüde kaybına neden
           olur, esansiyel yağ asitleri etkilenmez.
           Mamaların  hazırlanması sırasında kullanılacak su oldukça önemlidir. Suyun içinde
           mikroorganizma olmaması, suyun yumuşak olması ve ısıtma aşamasında kirlenmesinin
           engellenmesi gerekir. Bu nedenle su, hem yumuşatmak hem de bakterilerden
           arındırmak amacıyla filtre edilerek kullanılır. Filtrasyonun yetersiz olduğu durumlarda
           formül hazırlamak için kullanılan su 10 dakika kaynatılmalı ve daha sonra 60 °C’ye kadar
           soğutulmalıdır.



           Sterilizasyon Dezenfeksiyon Rehberi, 2019
                                                                               159
   155   156   157   158   159   160   161   162   163   164   165