Page 97 - DAS-Rehber-2019-edit.indd
P. 97
Kontrol edilir ve temizlenmemişse tekrar aynı işlemler uygulanır.
Temizlik gerçekleşti ise adaptörler yerleştirilerek kontrol edilir.
MAKİNE İLE YIKAMA
Ultrasonik yıkayıcılar ve yıkayıcı dezenfektörler kullanılır. Yıkanacak cihaz, mekanik
temizlik ekipmanı, çevrim parametreleri ve temizlik kimyasallarıyla uyumlu olmalıdır.
Ultrasonik yıkama
Ultrasonik yıkayıcılar, ultrasonik dalgalar ile mekanik olarak kan, protein ve diğer organik
maddelerin çözülmesini ve giderilmesini sağlayan cihazdır.
Ultrasonik yıkama, hem elle temizleme süreçlerinde mekanik destek olarak hem de
makineyle yıkama öncesinde, zor kirlerin giderilmesinde destekleyici yöntem olarak
kullanılabilir.
Eklemli, lümenli veya temizlenmesi zor olan hassas (mikrocerrahi, diş ünitesinde
kullanılan cihazlar vb) yarı kritik veya kritik tıbbi cihazların etkin bir şekilde yıkanması
için uygun bir seçenektir.
Lümenli, paslanmaz çelikten yapılan tıbbi cihazlarda ultrasonik yıkama çok etkilidir.
Paslanmaz çelik ve sert plastik malzemeler güvenle yıkanabilir.
Ultrasonik yıkamanın dezenfeksiyon etkisi yoktur.
Uygulama
Tıbbi cihazlardaki kaba kirler, çeşme suyu ile ultrasonik yıkamadan önce mutlaka
temizlenmelidir.
Üretici firmanın önerileri doğrultusunda sıvı havuzu su ile doldurulur.
Ultrasonik yıkamaya uygun bir deterjan eklenir. Genellikle enzimli ya da enzimsiz, pH
nötr ya da hafif alkalen, az köpürme özelliğinde olan deterjanlar tercih edilmelidir.
İşlem yapılacak materyalin tamamı sıvıya daldırılır.
Eklemli tıbbi cihazlar (makaslar, klempler, pensler) açık olarak konmalıdır
Kapaklı malzemelerin kapakları açılmalıdır.
Ultrasonik titreşimleri önlememesi için tel ızgara kullanılmalıdır
Ultrasonik yıkayıcının kapağı çalışma sırasında daima kapalı (aeresol oluşumunu
önlemek için) olmalıdır.
Ultrasonik yıkamada dikkat edilmesi gereken konular
Ultrasonik yıkayıcılarda bu amaçla üretilmiş deterjanlar kullanılmalıdır. Deterjan üretici
firmasının önerdiği sıcaklık ve konsantrasyonlara uyulmalıdır. Enzim içeren deterjan
kullanılacaksa sıcaklık en fazla 450C (enzim inaktivasyonu) olmalıdır. 550C üzerindeki
sıcaklık protein denatürasyonu yapacağından hiçbir şekilde kullanılmaz.
Sterilizasyon Dezenfeksiyon Rehberi, 2019
96