Page 110 - DAS_Rehberi
P. 110

Bölüm
            Sterilizasyon                                                   12


            Yöntemleri

                                                                                     89




            Kuru Isı Sterilizasyon Yöntemi (Pasteur Fırını)
               Mikrobisidal etki oksidasyon yolu ile hücre proteinlerinin koagüle olmasına bağ-
            lıdır. Kontrol parametrelerinin güvenilir olmaması, kabin içerisinde homojen ısı da-
            ğılımının sağlanamaması, işlemin uzun sürmesi ve yüksek ısının tekrarlayan maru-
            ziyet sonucu tıbbi cihazlara zarar vermesi gibi nedenlerle önemi ve değeri azalmış
            bir sterilizasyon yöntemidir. Bu nedenlerle cerrahi tıbbi cihazların sterilizasyonu
            amacıyla kullanılmamalıdır.
               Kullanım alanı su ile geçimsiz bazı malzemeler (pudra, vazelin, gliserin vb) ve
            laboratuvarda kullanılacak cam malzemeler ile sınırlıdır.

               Kuru ısı sterilizasyonu sıcaklık dereceleri ve süreleri
               Sıcaklık           Süre
               150  C             2,5 saat
                   o
               160  C             2 saat
                   o
               170  C             1 saat
                   o
             NOT: Bu sıcaklık ve süreler ile ilgili değişik kaynaklarda farklı değerler bildirilmekte-
             dir. Süre, sterilizatörde sıcaklık istenen dereceye kadar yükseldikten sonra başlatılır.
             Sıcaklığın paketlenmiş malzemeye penetrasyonu ve işlem sonunda oda sıcaklığına
             kadar düşmesi için gerekli süre bunun dışındadır.

            Basınçlı Buhar Sterilizasyon Yöntemi

               En etkili ve en güvenilir sterilizasyon yöntemidir. Isıya dayanıklı ve basınçlı
            buhar sterilizasyonuna uygun olan malzemelerde başka bir sterilizasyon yöntemi-
            nin uygulanması önerilmez. Etki mekanizması mikroorganizmaların proteinlerinin
            hidroliz yoluyla denatürasyonuna bağlıdır. Belli bir sıcaklıktaki doymuş buhar daha
            soğuk bir malzeme ile karşılaştığında hemen malzeme üzerinde yoğunlaşır. Yoğun-
            laşma sırasında ergime sıcaklığını malzemeye verir ve malzeme hızla buharın sı-
            caklığına ulaşır. Sıcak su buharının malzemeler üzerinde yoğunlaşması sırasındaki
            enerji transferi mikroorganizmalar üzerinde öldürücü etkiyi sağlar.
               Ortamın tamamen buhar ile dolu hale gelmesi, hiç hava kalmaması ve aynı za-
            manda hiç sıvı halde su bulunmaması haline doymuş buhar adı verilir. Bu denge
   105   106   107   108   109   110   111   112   113   114   115